Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

DanSed

10. 3. 2010 16:02
Celkem souhlas

S autorem textu souhlasím až na pár výhrad - produkce zisku u podniku není totéž co zajištění hospodářského růstu státu. I při poklesu HDP lze dosáhnout "profitabilnějšího" státu a spokojenějších lidí. V současné konzumní společnosti je nahrazena bolševická výroba na sklad výrobou na co nejrychlejší spotřebu, což oboje generuje růst HDP, ale ne kvality života ani zisku státu.

Další věc, s níž nesouhlasím, je to, že by stát neměl generovat zisk. Měl by, jednak proto, aby vytvářel rezervy (na méně bolavou reformu důchodového systému nebo na období krizí či recesí), případně může část zisku rozdělit mezi "akcionáře".

Autor ale nedotáhl myšlenky do konce - co a jak udělat, aby se akcionáři chovali odpovědně. O tom to totiž je, pokud odpovědnost za firmu necítí ani akcionáři, pak samozřejmě menedžment rozkrádá, jak může. I v podnikové sféře platí, že pokud akcionář spí nebo má podíl na tunelování firmy, pak i firma krvácí. Příští článek nechť autor věnuje motivaci akcionářů k odpovědnosti.

0 0
možnosti
DS

DanSed

10. 3. 2010 16:08
Re: Celkem souhlas

Kdo tedy tuneluje ČR s.r.o.? Obávám se, že je to většina společnosti, každý se snaží urvat, co se dá. Nepřizpůsobiví přes sociální dávky, střední třída přes podpory u stavebního spoření, hypoték, mateřských, odboráři přes zvyšování mezd i u ztrátových firem, podnikatelé přes předražené veřejné zakázky a klientelismus, živnostníci přes "daňové optimalizace", i na důchodce by se určitě něco našlo:-)).

Takže jsme národ akcionářů tunelářů, kteří se snaží vykrást z tohoto státu co nejvíc dokážou a vytunelují tolik, na kolik jim stačí intelekt, lokty a styky včetně pohlavních.

Dost smutné zjištění, že?

0 0
možnosti
M

mmmm1

24. 2. 2010 13:27
již jsem o tom uvažoval...

teoreticky jste přiznal, že demokracie nefunguje... zamýšlel jsem chod státu na bázi manegmentu firmy : proč volby.... ve volbách může vyhrát i blbec...populista. Prostě místo prezidenta: Generální ředitel....poslanci manegment- ekonom - právníci...a  do každého odboru-MINISTERSTVA- někoho z fochu -KDO MÁ PRAXI 10-15LET V oboru -kultura ředitel divadla- doprava- ředitelé ČD,ŘSD, atd. ... né aby nám šefoval pingl s lampasákem.... 

-nejhorší je když si tzv.chudí myslí, že když zvolí Jirku chrochtu: že jim bude lépe...nebude to se musej změnit oni.... bohužel...a to je o IQ....

Samozřejmě, že je nutné se postarat soc.slabé:- ale ta starost se nemůže -nesmí nikdy přehoupnout do toho, že na to dojedeme všichni...viz. zvednutí mateřské z 3800- na 10000 někde i 20000táců

0 0
možnosti
D

DanielWise

24. 2. 2010 12:10
Naprosto reálný pohled

Děkuji autorovi, že nejsem sám, kdo se v rámci úvahy dívá na ČR jako na a.s.. V podstatě v globálním pohledu je pozice ČR na globálních trzích naprosto stejná jako pozice firmy (s.r.o.) na trhu v ČR. Zisk by měl být absolutní prioritou...

. A nenamlouvejme si, že život není kšeft. V globálním pohledu je život každého občana pouze položkou v seznamu a je jen na systému, zda ona položka bude v černých či v červených číslech.

Samotná tato úvaha je řekl bych tak na samostatný web, ale pokud se stát nezačne chovat jako inteligentně řízená společnost, dopadneme jako Řecko a to je pro mne a věřím, že i pro velkou většinu zde žijících lidí ten nejhorší scénář. !!!

0 0
možnosti
JT

jtach

24. 2. 2010 11:20
Placate nesmysly

Cilem statu nemuze byt zisk. Srovnani s firmou pokulhava.

0 0
možnosti
M

mmmm1

24. 2. 2010 11:29
Re: Placate nesmysly

- rozdíl je pouze ten, že akciovka generuje zisk: od státu chci alspoň vyrovnaný rozpočet.... řízení státu ....obce....a rodiny je stejné...   zkus jet 10 let s tím, že utratíš každý rok o 100% platu více než vyděláš....a pozdravuj exekutora...

On něco  napsal, aby se lidi zamysleli, ale v tomhle banánistánu....

0 0
možnosti
M

mmmm1

24. 2. 2010 11:08
půlka akcionářů v této akciovce

-vymění chvilkové požitky (dividendy 30Kč,13.úplatek, pastelky, a jiné úlevy) za pád na držku, kdy jim důchod půjde o 40% dolů.....platy o20% dolů atd. ...ale to již dojde ke změně managmentu na MF a ani potom  soudruhům a soudružkám v ulicích nedojde, kde udělali chybu....  a výměna současných manažerů za lepší...tomu už nevěřím ani já...;-D kde jsou...jmenujte stranu...TOP09-VV- SE DASTANOU TĚSNĚ NAD 5% A CO dál dopadnou za 4roky jako zelení(ty jsem nemusel a tak jsem rád)

0 0
možnosti
9

999666999

24. 2. 2010 10:13
Trochu blábol že,

pokud v jakékoli společnosti nemáš majoritu můžeš hlasovat jak chceš. Akcií se podle uvážení můžeš zbavit ale co tady ;-D;-D;-D Za zadlužení státu mohou obě velké strany napůl a asi zase vládnout budou.

0 0
možnosti
M

mladafronta

24. 2. 2010 8:31
přirovnání k firmě

přirovnání k firmě není špatné, i když stát nemá za hlavní funkci generování zisku, v momentě, kdy si vezme úvěr nutně musí začít generovat zisk na jeho splácení.

Hlavním problémem této firmy je však DEMOKRACIE, to znamená rozhodování o ekonomickém řízení je v rukách laiků, kteří navíc nenesou vůbec žádnou zodpovědnost za chybná rozhodnutí a nejsou odvolatelní.

Toto je odvrácená stránka tzv. demokracie. Názory lidu na vedené firem jsou naivní a poplatné různým politickým tlakům a mediálně šířeným lžím nebo polopravdám. Když si vezmeme vývoj této fiktivní firmy, tak je zřetelně vidět tunel, kterým po celou dobu existence proudí finance do soukromých rukou a na konta jednotlivců. Počátkem byla velká privatizace, kdy aktiva státu byla rozmělněna na drobné a rozdána lidem, kteří neměli tušení co s nimi. Bylo hračkou pro různé byznysmeny tyto akcie skoupit za babku a obratem ruky je přeměnit na peníze do své vlastní kapsy.

0 0
možnosti
JT

jtach

24. 2. 2010 11:22
Re: přirovnání k firmě

Tak tak, demokracie je po tyranii nejhorsi statni zrizeni - Sokrates. jako idelani se zatim jevi nejaka reformovana forma feudalismu. Ale ono to k tomu zase dospeje.

0 0
možnosti
L

Leopoldo

24. 2. 2010 0:14
Podivnej podnik

Kdyz je nejakej dobrej výsledek,tak se rozdelí hlavne mezi manazerama.Na ostatní akcionare se dostane málo,skoro nic,protoze prý se musí delat nové investice.

Kdyz ale ty výsledky nejsou nebo jen moc malé,tak se po akcionárích zádají nové "bony" na zvýsení kapitálú.(dane)

A na té valné hromade stále ty spatné výsledky se omlouvají protoze jiní na nich mají vinu.A nejhorsí na tom je ze tu moji akcii nemuzu nikomu prodat.Dám ji levne.

0 0
možnosti
K

kaktusak

23. 2. 2010 23:40
Když ta akciovka může financovat žoldáky,

tak je peněz dost. Tzv. úsporná opatření mají za cíl přesunout prostředky od chudších vrstev k bohatším, neboli od důchodců ke zmanipulovaným státním zakázkám.

0 0
možnosti
JN

black_jack

23. 2. 2010 22:49
.

kazda spolecnost setri jinde, nez tam, kde je treba, nedelal bych si iluze, delam v jedne nadnarodni spolecnosti....

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky