Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podle mého názoru je potřeba se podívat na samotný koncept autorství umění jako zákonem chráněné povolání. Účelem copyrightu je v tomto případě motivace k produkci umění, nicméně nejsem si úplně jist, zda je taková motivace potřebná. Kvalitní umění zpravidla nevzniká s vidinou finanční odměny (takový Mozart by mohl povídat) a jsem si jist, že takové je se schopné ufinancovat dodatečně přes dobrovolné mikroplatby. Cokoliv jiného bych nechránil vůbec. Proč? Monopol zabíjí kreativitu a výhody jsou dost pochybné. Nevím, proč jsou autoři společnosti tak potřební, aby kdokoliv, kdo se zove autorem uměleckého díla dostal taková privilegia. Když průmyslová firma vyrobí výrobek a prodá jej, také nemůže koncovému zákazníkovi jen tak diktovat, jak s ním naloží. V čem je takový autor lepší? Umění by nemělo být povolání jako "chození do fabriky", umění by mělo být něco, co člověk dělá pro radost s tím, že možná z toho nějaká odměna třeba kápne. Fungovalo to tak dříve, bude to fungovat i teď. A že bude vznikat méně děl? Má snad někdo pocit, že děl teď vzniká málo? Naopak, vzniká jich zbytečně mnoho. Nechápu proto, proč by měl stát motivovat lidi, aby dělali další v době, kdy je potřeba spíše motivovat jinou formu kreativity (technologické inovace například).

0 0
možnosti

D62a33v21i90d 12K38r97á77l

20. 8. 2013 7:21

ztrapňuješ se čím dál víc, protože tomu rozumíš jako koza petrželi. Nebo jako termit dřevu.

0 0
možnosti

P71a42v16e33l 68K49u83r91a31l

19. 8. 2013 20:35

A až někdo vyvine technologii která umožní pomocí vlasních surovin doma do nekonečna kopírovat jeden rohlík budete ho taky autorsky chránit aby historicky zastaralý pekař neumřel hlady a lidi si byli povinni kupovat jeho službu?

A co se toho "ID" podle kterého youtube maže sklamu vás... stačí udělat jinou kompresi obrazu a seznam 1 a 0 je tak rozdílný že to žádný program nepozná... musí se na to podívat člověk a označit to.

0 0
možnosti

Podle mého názoru je možné považovat zvláštní ochranu například filmu jen do chvíle, kdy je odvysílán v televize. V tu chvíli si ho tak jako tak může kdokoli natočit. To, že jsem si ho nenatočil, protože jsem třeba byl na služební cestě, nic nemění na věci, že tisíce lidí si ho natočili, a tak opravdu nevím, v čem by měl být problém. Prostě už jednou to bylo veřejnosti dáno k volné dispozici, takže nevím, proč by si to člověk nemohl stáhnout, když mu v natočení zabránil třeba pouze výpadek elektrického proudu v jeho vesnici.

6 0
možnosti

Přesně! Co odvysílá (neplacená) televize, nechť si lidi zaznamenají a dělají si s tím, co chtějí, třeba to uploadují na 20 úložišť.

Já třeba takhle měl možnost si stáhnout a shlídnout animák Futurama v době, kdy v regionu, kde jsem bydlel, ještě nebyla Prima Cool a vlastně digi signál vůbec (snad jen ČT1+2 souběžně s analogem).

2 0
možnosti
Foto

Autorská práva chráněná zákony, tedy na naše náklady je etatistický výmysl.   Myšlenky, autorská díla, vynálezy, recepty, instrukce,  nejsou vzácné, protože jsou kopírovatelné a sdělitelné.   Vlastnickou ochranu si zaslouží jen vzácné zdroje.

0 0
možnosti
Foto

A k tomu navíc je třeba dodat a rozlišit další dezinformaci z tohoto článku...stahování filmů nebo hudby pro vlastní potřebu je oblíbené proto, že v současné době jde o NAPROSTO legální činnost, nejde o nic nezákonného :) Jiná situace je například ale u her nebo třeba pracovního software ...tam je i stáhnutí a užití nelegální kopie samo o sobě nelegální...nicméně autor blogu, zdá se úmyslně, nerozlišuje ve svém článku a píše obecně o ...masovosti stahování stahování v souvislosti s tím, že legální stahování videa a hudby je nákladné, čímž vytváří dojem, že tato činnost nelegální :)

Opakuji...podle současné právní úpravy je legální ...

4 0
možnosti
Foto

Ten minulý pohled byl zkreslený...a díky tomuto článku je vidět, že šlo o záměrnou dezinformaci :) Onen server nebyl potrestán za to, že na něm byly odkazy ke stahování ... byl potrestán za to, že i po upozornění autorem konkrétního díla NESMAZAL konkrétní odkaz :)

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS