Vládní koalice by měla podepsat programové prohlášení

Situace na politické scéně je i nadále poměrně nejistá, i když se zdá, že řešení celé krize se rýsuje. Tomu napovídá i včerejší představení kandidátky ODS na premiérku, kterou je Miroslava Němcová. Přesto nyní další vývoj leží na bedrech jak ODS, tak koaličních stran a samozřejmě prezidenta republiky. Politická i veřejná diskuze se ale dle mého názoru v posledních dnech až příliš zaměřila výhradně na personálie. Rád bych k této diskuzi přidal jiný rozměr. A tím je program a cíle možné nově jmenované vlády, která bude do řádných voleb v příštím roce tuto zemi spravovat. To totiž považuji za minimálně stejně podstatné, ne-li podstatnější, než kdo bude v jejím čele stát. A to i přes to, že si Miroslavu Němcovou, kterou znám jako slušnou a zkušenou političku s nepopiratelným morálním kreditem, jako předsedkyni vlády určitě umím představit.

V současné situaci osobně považuji za nejrozumnější řešení krize vytvoření vládní koalice, která se bude nadále věnovat práci na schvalování, dopracovávání nebo tvorbě zákonů a novel, které jsou pro Českou republiku klíčové. Přes vážnost situace nepovažuji za vhodné, aby byla naše země z hlediska chodu státní správy paralyzována při nejlepším několik měsíců tím, že budou vypisovány předčasné volby, bude vedena kampaň, následně povolební vyjednávání… Zároveň jsou pro mne ale u možné současné vládní koalice nejdůležitější cíle, které si stanoví, a schopnost jejich dosažení.

Jako nezařazený poslanec proto volám po tom, aby případná vzniklá vládní koalice vytvořila a podepsala jasné programové prohlášení. Je potřeba si uvědomit, že vláda vzniklá v tuto chvíli dohodou stávajících koaličních stran a nezařazených poslanců bude mít před sebou pouze 11 měsíců vládnutí. A je více než pravděpodobné, že vláda se v poslanecké sněmovně bude opírat o velmi křehkou většinu, nejspíše 100 poslanců. Aby bylo zajištěno skutečně efektivní vládnutí této koalice, které nebude založeno na počítání a shánění hlasů před každým hlasováním, je nutné si v programovém prohlášení jasně stanovit, co bude koalice prosazovat, a kdo je její součástí. Programové prohlášení vlády by mělo být dokumentem s konkrétními cíli, programovým plněním a s podpisy jak zástupců koaličních stran, tak nezařazených poslanců koalici podporující. Pak bude mít taková vláda skutečně smysl.     

Máme před sebou ještě mnoho práce a mnoho potřebných zákonů. Patří mezi ně bezesporu zákon o státním rozpočtu na příští rok i agenda řešení povodňových škod a obnova zasažených oblastí. Z mého „soudku“ bych mohl jmenovat několik zákonů a novel souvisejících s prevencí proti nelegálnímu alkoholu na našem trhu a tudíž proti podobným tragédiím, jakou byla metanolová kauza v loňském roce. Tragédie, při které doposud zemřelo již 45 lidí a mnoho dalších si odneslo trvalé následky na zdraví. Dále pak mnou a mým týmem dlouhodobě připravovanými legislativními změnami v oblasti ochrany duševního vlastnictví, které souvisí s autorskými právy. A celá řada dalších důležitých věcí čekajících na schválení či diskuzi, které stojí za to dotáhnout do konce.   

Autor: Radim Vysloužil | pátek 21.6.2013 8:36 | karma článku: 5,97 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Nechci česko - romskou vlajku

18.7.2013 v 17:50 | Karma: 15,41

Radim Vysloužil

I tatínkové mají svůj den

14.6.2013 v 8:58 | Karma: 10,93

Radim Vysloužil

Den dětí. Dnes a denně

31.5.2013 v 9:25 | Karma: 9,86
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky