Radim Vysloužil

Česká pošta – IT gigant z pověření ministerstva vnitra

12. 06. 2013 9:00:00
Liberalizace v oborech, kde ještě před pár lety měl „přirozený“ monopol státní podnik, je jednoznačně pozitivním trendem. Na příkladu Českých drah a jeho dvou soukromých konkurentů je kladný dopad na kvalitu i cenu poskytovaných služeb vidět více než markantně. Také další státní podnik, Česká pošta, v posledních letech postupně přichází o své monopolní postavení na trhu. Je zajímavé, ale také vcelku šokující pozorovat, jak se s tím pošta snaží vyrovnat. Přinejmenším velmi nestandardním, ale spíše značně problematickým je způsob, jakým se o „svůj“ státní podnik snaží postarat Ministerstvo vnitra ČR. To využívá (nebo zneužívá?) svého postavení v oblasti eGovernmentu a připravuje pro Českou poštu, s.p. mnohasetmilionové IT zakázky bez výběrových řízení. Jak upozorňuje studie Centra aplikované ekonomie o.s. z minulého týdne, skutečně úspěšně realizovaných IT zakázek České pošty přitom moc není.Většinu jich totiž tzv. outsourcuje, neboli nechává realizovat jiné firmy. Opět bez výběrového řízení. Dochází tak ke zcela neprůhlednému utrácení veřejných prostředků skrze státní podnik Česká pošta.

Jak se správně dotazuje autor studie zveřejněné na serveru www.zindex.cz Jiří Skuhrovec, se kterým jsem záležitosti České pošty podrobně konzultoval, je otázkou, zda je Česká pošta skutečným IT gigantem (jak by se dalo soudit z množství monopolů a koncesí v tomto oboru), nebo zda je pouze „velkým outsourcingovým centrem veřejné správy“. Zde jsou zásadní IT zakázky, které pro Českou poštu realizuje třetí strana:

Informační systém datových schránek – Realizuje společnost Telefónica Czech Republic, a.s.

Centrum veřejných zakázek – Dle zjištění Centra aplikované ekonomie s největší pravděpodobností realizovala pro Českou poštu společnost QCM (Studie: „lze tak usuzovat z identických zdrojových kódů na tržištích Gemin a CentrumVZ“)

Czech POINT – Provozuje společnost newps.cz s.r.o.

Právě datové schránky jsou jedním z nejkřiklavějších příkladů toho, jak ministerstvo vnitra zajistilo zakázku za stovky milionů korun pro Českou poštu, která pak tuto zakázku dala realizovat soukromé firmě. Česká pošta se výhradním provozovatelem tohoto systému stala přijetím zákona 300/2008 (gestor Ministerstvo vnitra ČR). Služba, jejíž využívání je povinné pro všechny právnické osoby v České republice, je přitom značně kontroverzní. Stát postupně donutil právnické osoby ke zřízení těchto datových schránek a následně Česká pošta podmiňuje nesmazání došlých zpráv po 90 dnech zpoplatněním od 360 Kč do 29.500 Kč ročně dle počtu nesmazaných. Nad tím zůstává rozum stát.

Přejděme ale k tvrdým číslům, která přesně vystihují zarážející nehospodárnost ministerstva vnitra a nelogičnost celého postupu zadávání IT zakázek České poště. Celý systém datových schránek je nyní provozován tímto státním podnikem za 500 milionů korun ročně. Česká pošta ale zároveň platí ročně za provozování téhož systému společnosti Telefónica Czech Republic, a.s. 415 milionů korun (vybrána bez výběrového řízení). Rozdíl 85 milionů korun zůstává v České poště. Ano, nyní přirozeně přicházejí na mysl logické otázky. Za jakou službu tedy Česká pošta inkasuje oněch 85 milionů korun? Argumentace z finančních zpráv, že náklady České pošty jsou především v oblasti doručování přístupových kódů pro datové schránky fyzickými dopisy, je právě zrovna u podniku zabývajícím se v prvé řadě doručováním zásilek poměrně úsměvná. A proč ministerstvo raději nevyhlásí výběrové řízení, ve kterém by vybralo přímo dodavatele systému, místo aby finance nejprve přidělilo České poště a ta pak „vybrala“ samotného dodavatele? Zřejmě proto, že to přijetím zákona 300/2008 (gestor Ministerstvo vnitra ČR) nemůže být nikdo, kdo není držitelem poštovní licence.

Otázek je mnoho a jsou velmi zásadní. Jedná se zde totiž o nakládání s veřejnými prostředky. Nakládání nestandardní, nehospodárné a upřímně, krajně podezřelé. Dění okolo České pošty sleduji se zneklidněním delší dobu. A nejsem jistě jediný z politiků. Otázek, které bychom sobě, ale především pak ministru vnitra měli v této souvislosti položit, je ještě celá řada. A já jsem připraven se ptát.

Přehled všech IT zakázek České pošty v letech 2007 - 2013:

Autor: Radim Vysloužil | karma: 14.14 | přečteno: 1084 ×
Poslední články autora