Radim Vysloužil

EU řízla Řecko. Kdo bude další?

25. 10. 2011 16:50:54
Představitelé EU, která se zmítá v dluhové krizi, konečně řízli do živého. Zítřejší summit představí řízení bankrot největšího dlužníka v EU, Řecka. Vyjednavači chtějí po bankách, aby seškrtaly 60% řeckého dluhu. Ty se tomu brání a jsou smířeny se navždy rozloučit pouze se 40% svých pohledávek za cenu získání zbylých 60%. Nákladné léčení Řecka, které přijde na několik stovek miliard EUR, bude pravděpodobně úspěšné. Stejný lék na uzdravení zadlužené Itálie však nelze použít. V případě bankrotu Itálie půjde Evropské unii o život, o projektu společné měny Euro nemluvě.

Řecko již před vstupem do Eurozóny v roce 2001 falšovalo své národní statistiky tak, aby se mohlo stát součástí společné měnové unie. O to je současná situace, kdy se již několik měsíců snažila EU udržet uměle Řecko nad vodou, komplikovanější. Situace Řecka s vládním dluhem ve výši 166 % hrubého domácího produktu, ovlivňuje nejen členy Eurozóny, ale také ostatní členy Evropské unie. Ještě v minulém roce dosahoval dluh 142%. Evropské banky, které vlastní mnoho toxických aktiv zadlužených států, začínají mít problém se svojí likviditou, tedy s dostatkem volných finančních prostředků. V současné době se stávají díky těmto dluhopisům samy banky nedůvěryhodnými subjekty. České banky jsou však dle slov ředitele sekce dohledu nad finančním trhem ČNB v dobré kondici. Co ale české ekonomice hrozí, je přelití následné ekonomické recese z ostatních států EU. České banky jsou zdravé, ale případné snížení poptávky v zahraničí, především v Německu, bude mít okamžitý negativní vliv na českou ekonomiku.

Řecko, s vládním dluhem kolem 143% HDP, přineslo a ještě přinese horké chvíle všem členům EU. Sanace řeckého dluhu a záchrana evropských bank již spolykala několik stovek miliard EUR a situace není dořešena. Po těchto zkušenostech budou trhy již více náchylné na jakýkoliv negativní vývoj. Při pohledu na zadluženost jednotlivých vlád patří Itálie s 121 % HDP k další zemi s nebezpečnými dluhopisy. To naznačuje i návrh evropského komisaře Michaela Barniera k zákazu zveřejňování ratingu u příliš zadlužených zemí. Nebezpečí hrozí v tom, že dluh Itálie, který je v nominální hodnotě ve výši neuvěřitelných 1,9 bilionu EUR, je zhruba 6x vyšší než dluh Řecka.

Pokud se dostane Itálie do stejné situace jako Řecko, nezůstane pouze u balíčků. Půjde o existenci celé EU a její měny.

Autor: Radim Vysloužil | karma: 22.64 | přečteno: 1850 ×
Poslední články autora