Den dětí. Dnes a denně

31. 05. 2013 9:25:15
Zítra tomu bude 63 let od chvíle, kdy se poprvé slavil Mezinárodní den dětí. A hned první ročník nebyl vůbec špatný. Slavilo se v 50 zemích celého světa. A letos se bude slavit znovu, přichází ročník číslo 64. Přiznám se, že nejsem příznivcem všech možný Dnů s velkým „D“, ať už nám je stanovuje nebo doporučuje stát, nebo nejrůznější národní i mezinárodní organizace. Natož pak neholduji moderním svátečním dnům, jako je např. „Valentýn“. To jsou dny, u nichž příliš nerozumím onomu určování si nálady i citů ala „a dneska se budeme mít rádi, posledních pár let to moc neklape, ale 14. únor, to je náš den...“. Přinést domů manželce či přítelkyni růže přece nemusí být jen povinnost spojená s „Valentýnem“ a narozeninami. Notabene když mají muži stejně jako já problém s pamatováním si dat těchto dvou dnů v roce, je pro ně průběžné vyznávání lásky i výhodnější strategií, při které odpadají zbytečná faux pas.

Den dětí je na tom sice z mého pohledu podobně, na druhou stranu jej i vzhledem k jeho obrovské rozšířenosti po světě (inu děti jsou tak nějak všude a rodičovská láska také) vcelku uznávám. Ale opět... Mám doma dvě nádherné holčičky, které mně i manželce změnily život od základů. Když říkám změnily, myslím tím v pozitivním slova smyslu. I když co si budeme povídat, jsou aspekty rodičovství, o kterých jsme před narozením potomka vlastně skoro neměli tušení a které jsme s dcerami přímo „nepoptávali“.Asi to zná každý rodič, ale vstávání v pět hodin ráno o soboty i neděle, o svátky i na Štědrý den, to není nic, po čem byste tak říkajíc prahli. Osobně jsem si neuměl dost dobře představit, jaký režim děti budou razit a jak jsou schopné jej rodičům z velké části vnutit. Ale co naplat, když holky vstanou v pět, my už si příliš nepospíme...

Buď jak buď, s holkami jsem, manželka i já, každý den. Věnujeme se jim, hrajeme si s nimi, vychováváme je, milujeme je. Každý den, i ve dny, kdy jsou holky tak živé, že nás již v sedm ráno chytá migréna a kacířsky se těšíme, až večer půjdou spát a v domě zavládne klid. A ani bych se nedivil, kdyby to takto nějak probíhalo i zítra, v den „jejich svátku“. Prostě proto, že Evičku ani Barču, které je teprve rok, kalendář příliš nepálí a mezinárodní dny nedodržují.

Den dětí tedy pro mne není nic, co bych považoval za velký svátek, při kterém se celá rodina hezky oblékneme, a od rána do večera se budeme veselit či kulturně žít. Ovšem neignoruji jej, a to především proto, že rozšíření tohoto svátku po světě je obrovské, ale na světě také žije příliš mnoho dětí, které nemají štěstí jak z hlediska prostředí, ve kterém žijí, tak z hlediska tak důležité rodičovské lásky. Věřím tedy, že stojí za to lásku ke svým dětem oslavit a zároveň si uvědomit, jak obrovské štěstí my i naše děti máme. Ale za „den dětí“ považuji všech 365 dnů v roce. I když s náminěkdy nejsou a tráví nějaký čas u babiček, náš život ovlivňují už tím, že o ně máme starost, myslíme na ně. Den dětí tedy vlastně slavím. Dnes a denně, a jsem za to moc rád.

Autor: Radim Vysloužil | pátek 31.5.2013 9:25 | karma článku: 9.86 | přečteno: 271x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 257 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 440 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 110 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 594 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...