Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept Machiavelliho Ratha:EIA na jedničku neboli senioři musí pryč

Jsou to dva roky, co si gubernátor Rath usmyslel, že vystěhuje děti z  dětského domova v Pyšelích. Naštěstí se tehdy vzedmula taková vlna  odporu, že si to musel rozmyslet. Pamatuji si to dobře, Věci veřejně  byly tehdy jednou z mála stran, které se „sociálního“ hejtmana nebály a  postavily se po boku místních a odborníků proti rušení domova. Proč to  tehdy chtěl Rath udělat?

Mluvilo se o mnohém, také o tom, že zrovna v  době, kdy nebylo na opravu pyšelského domu, přistálo v Rathově Hostivici  potřebných 56 milionů z rozpočtu kraje jako dotace tehdy neexistující  škole…  Teď si pro změnu vzal Rath na mušku staré lidi. A jde o víc než o  pouhých 56 milionů. Jde o hejtmanovu náklonost ke společnosti Penta,  která může velmi špatnému politikovi v budoucnu poskytnout zajímavou  trafiku.  Penta chce totiž za humny Panenských Břežan, v nichž domov  seniorů hejtmanem odsouzený k zániku stojí, postavit velké mezinárodní  letiště Vodochody.

 Rath vám sice řekne, že z domu seniorů má být kvůli historickým  událostem památník národního odboje, ale je to pouhá zástěrka a  nehorázná manipulace – s lidmi i historickými fakty. Skutečnost je  mnohem prozaičtější: Ona totiž Pentě tak úplně nevyšla EIA neboli studie  o dopadech letiště na životní prostředí. A nad domovem seniorů by  letadla každopádně porušovala normu šedesáti decibelů přes den, muzeu to  však vadit nebude!

 Domov v Panenských Břežanech v současné době obývá čtyřicet seniorů,  dalších šedesát čeká, až se tu uvolní místo. Za posledních sedm let  stály podle zdejšího starosty a známého odpůrce letiště Vodochody Libora  Holíka opravy domova přes šest milionů. Teď by to mělo přijít vniveč. A  to jen proto, že chce hejtman udělat dobře nadnárodní společnosti,  uškodit Středočechům a ještě k tomu přepsat dějiny. Říšský protektor  Heydrich měl totiž své sídlo nikoli v budově domova seniorů, ale v  dolním zámečku. Ten je v současnosti ve vlastnictví Inovačního  technologického centra – VÚK a chátrá. Tam si tedy Rath může po dohodě  se soukromým majitelem stavět muzeum do aleluja. To se mu ale zjevně  nechce, protože jeho jediným zájmem je vystrnadit z Břežan seniory a  pomoci Pentě vyzrát na odbojné Středočechy. Oni si na ten hluk nakonec  lidi zvyknou, že pane despoto? Machiavelli vám zřejmě leží na nočním  stolku…

Autor: Radim Vysloužil | středa 9.3.2011 21:07 | karma článku: 26,16 | přečteno: 1323x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Zrušíme, nezrušíme, tunel zde, tunel jinde aneb Zemanův Absurdistán

Prezident Miloš Zeman má skutečnou moc, jeho prezidentská funkce nemá jasné hranice, na které jsme byli zvyklí u jeho předchůdců. Bývaly tu limity, vycházející povětšinou z Ústavy a ústavních zvyklostí, které Václav Havel i Václav Klaus ctili, dodržovali. Miloš Zeman se pod vlivem kouzelné formulky„přímo zvolený prezident má silnější mandát než nepřímo zvolený prezident“rozhodl tyto hranice posunout. Kam až je posunul, to zatím nevíme. Jeden den máme pocit, že už to dál nejde, druhý den se znovu podivujeme a děsíme nad novými možnostmi současného prezidenta.

22.8.2013 v 16:25 | Karma: 17,31 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

Rozpuštění sněmovny? Hlasoval jsem proti

Včera se na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ČR stalo to, co se v posledních dnech očekávalo – bylo odhlasováno, že sněmovna se sama rozpouští. Odhlasováno 140 hlasy. Celý jeden poslanecký klub sněmovnu místo důstojného hlasování a vyjádření svého názoru (i když předem zavrženého) opustil, jiní se před hlasováním u řečnického pultíku loučili se svým mandátem, další se fotili naposledy v poslaneckých lavicích. A já jsem hlasoval proti rozpuštění sněmovny. Nikoliv proto, že bych se snad nebyl schopen vzdát svého poslaneckého mandátu, ale z jasných důvodů, které jsem již před hlasováním deklaroval. Mé „proti“ při hlasování o rozpuštění sněmovny bylo nepopulárním krokem uprostřed populistických gest. Je ale mým přesvědčením, že politik je tu od toho, aby činil odpovědné kroky, nikoliv populistická gesta. A rozpuštění sněmovny v tuto chvíli, stejně jako opuštění sněmovny při hlasování, to byl čistý populismus. Považuji za velmi nerozumné, že poslanecká sněmovna předala prezidentovi republiky absolutní moc nad přijetím řady zákonů, které prošly sněmovnou, avšak legislativní proces nebyl ještě ukončen.

21.8.2013 v 9:50 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

Pirátství jako výsledek nedostatečné legální nabídky

Výhra režiséra Jana Svěráka nad internetovým úložištěm Share-rapid.cz v nedávném soudním sporu u nás rozpoutala další vlnu debat o ochraně autorských práv. Doposud bylo zvykem za stahování ilegálních kopií kritizovat pouze jednotlivce, tento spor byl však prvním, který potrestal přímo server umožňující kopírování autorských děl, jež se v dnešní době stalo opravdu masovou záležitostí. Svůj pohled na ochranu autorských práv jsem již podrobněji vyjádřil v jednom z předchozích příspěvků. Nyní je potřeba se zamyslet nad tím, za co by měli být odpovědní provozovatelé internetových služeb a najít přijatelný způsob, jak volné šíření autorských děl omezit.

19.8.2013 v 10:56 | Karma: 7,44 | Přečteno: 904x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Miloš Zeman prostřednictvím vlády Jiřího Rusnoka: Odvolávám…

Personální zemětřesení je pojem, který zaznívá snad po každém nástupu nové vlády v posledních několika letech. Výměny náměstků, vysoce postavených úředníků a vedoucích představitelů státních firem a institucí je něco, o čem média po nástupu nových ministrů do funkcí vždy hojně informují a kritizuje to nejen příslušná politická opozice (logicky), ale také odborná veřejnost. Důvody jsou zřejmé – pokud se má naše země rozvíjet a hýbat se směrem dopředu, je kontinuita práce na ministerstvech obrovsky důležitá. Stylem, kdy jeden ministr a jeho tým něco rozpracují, aby pak přišel jiný ministr a přivedl kompletně nový tým, který se v lepším případě dlouho seznamuje s rozpracovanou prací, v horším případě ji rovnou smete ze stolu, se nikam nedostaneme. Osobně jsem pro zachovávání kontinuity v tomto směru a nemám rád tyto velké personální rošády. O to horší ale takové věci jsou, když se do nich pustí vláda bez politického mandátu, bez mandátu od občanů z řádných voleb, vláda sestavená z vůle prezidenta a z jeho v lepším případě známých. To, do čeho se v posledních dnech vláda Jiřího Rusnoka pustila, navíc ještě před hlasováním o její důvěře ve sněmovně, je horší personální čistka než kdykoliv předtím.

2.8.2013 v 12:16 | Karma: 21,08 | Přečteno: 712x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

Prezident jako nová politická síla aneb Jak na Nový rok,...

Nejprve vláda odborníků složená z přátel Miloše Zemana a SPOZ, která nemá šanci získat ve sněmovně důvěru, a pak požadavek prezidenta na notářsky ověřených 101 podpisů poslanců podporujících Miroslavu Němcovou na premiérku.

26.7.2013 v 11:07 | Karma: 23,70 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky