Program jak čelit lichvě

17. 12. 2009 8:15:18
Vysoký růst exekucí a osobních bankrotů v poslední době, neúměrný růst zadlužení domácností či posilování nebankovního sektoru na úkor bankovního. Věci veřejné si uvědomují tyto problémy, které vycházejí nejen z vývoje ekonomiky v poslední době, ale také nedostatečné právní úpravy. Jako člen EU máme povinnost implementovat, tj. začlenit směrnice do českých zákonů. Jedena z nich je i směrnice 2008/48/ES o smlouvách o spotřebitelském úvěru, která řeší nejpalčivější problémy ochrany spotřebitelů. Ve většině států EU již ke zpřísnění došlo, jen u nás se o tomto problému mluví už několik let, ale bez výsledku.

Proto Věci veřejné navrhují systém ochrany spotřebitele, který by omezoval lichvářské podmínky v případě poskytování půjček. Vycházíme nejen z mnoha analýz, ale také z našich zkušeností a podmětů příznivců, tzv. Véčkařů (viz. článek Lichva na vlastní kůži).

1. Největší problém shledáváme v nepřehlednosti smluv a všeobecných podmínek. Proto navrhujeme zjednodušení a zpřehlednění v podobě jednoduché tabulky, která by obsahovala: kolik si klient půjčil, měsíční splátku, kolik zaplatí celkem, kolik přeplatí, kolik zaplatí na všech poplatcích, případné sankce a v neposlední řadě RPSN (roční procentní sazba nákladů). Žádné drobné písmo, cizí výrazy nebo složité právní podmínky. Pouze přehledné a lehce srovnatelné informace.

2. Zpřísnění trestního zákona o ustanovení maximální přípustné sazby RPSN ve výši 18 %. Jasné pojmenování, co je a co ještě není lichva, umožní domoci se práva. Námitka odpůrců, že stanovení maximální výše RPSN nahrává skutečným lichvářům z řad šedé a černé ekonomiky, se v žádném státě, kde tuto hranici určili, nepotvrdilo. Ať se jedná o Francii, Dánsko, Itálii, 10 států USA či v poslední době Slovensko. Nikde nedošlo ke zvýšení kriminality.

3. Dalším bodem je povinnost uvádět ve smlouvách varování před nezodpovědným zadlužováním, které může vést až k osobnímu bankrotu (po vzoru varování na tabákových výrobcích).

4. Zákaz televizní reklamy na spotřebitelské úvěry a půjčky. Usmívající se paní se saxofonem pro svoji dceru pouze vyvolává dojem, že zadlužování za účelem nákupu spotřebního zboží je zcela normální.

5. Ve spotřebitelských smlouvách je zneužití záměny půjčky a úvěru, kdy půjčka je upravena občanským zákoníkem a úvěr obchodním zákoníkem, který méně ochraňuje spotřebitele. Proto navrhujeme novelizaci obchodního zákoníku, na jejímž základě by jakákoliv smlouva o úvěru, jejímž účastníkem je fyzická osoba, automaticky stala smlouva o půjčce dle občanského zákoníku.

6. Rovněž prosazujeme zákaz často zneužívané rozhodčí doložky u spotřebitelských úvěrů (po vzoru Slovenské republiky), i za cenu možného zahlcení soudů. U rozhodčí doložky nelze zajistit nezávislost rozhodce a tedy rovných podmínek pro obě strany v případném sporu.

7. V posledních letech se finanční poradenství potýká nedůvěrou v důsledku nízké kvality poskytovaných služeb. Proto prosazujeme poskytování licencí na základě nutného vzdělání a praxe, po vzoru Velké Británie. Současně je zde mechanismus odnětí licence v případě porušování stanovených podmínek.

8. V neposlední řadě je nutné zvyšování finanční gramotnosti a to od druhého stupně základních škol. Jen dobře informovaný klient se může správně rozhodnout o poskytovaných produktech, a tak předejít případným problémům v budoucnosti. Současně se odstraňuje výhoda v podobě asymetrie informací, která panuje v současné době mezi klientem a poskytovatelem, jež je často zneužívána.

Více o našem programu, nejen o spotřebitelských půjčkách, si můžete přečíst na našich stránkách www.veciverejne.cz

Autor: Radim Vysloužil | čtvrtek 17.12.2009 8:15 | karma článku: 17.04 | přečteno: 4264x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 60 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 25.77 | Přečteno: 538 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 914 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1595 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1556
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...